HISTÒRIA

Breu història de Parets d’Empordà (Terraprim de l’Empordà – Pla de l’Estany).

Parets d’Empordà és un poblet situat a la ribera dreta del Fluvià a 70 metres sobre el nivell del mar. Pertany al municipi de Vilademuls, enmig del “Terraprim”, comarca tan comentada per l’inoblidable escriptor Josep Pla en les seves interessants “notes”. Es divideix en dos barris, Parets de Dalt i Parets de Baix.

En documents de l’any 889 i de la primera meitat del segle X és esmentat el lloc de PARIETES. El seu nom deriva de paret. Fins el 1.320 la parròquia comprenia també el territori que més tard seria el poble de Galliners. El segle X s’hi troben documents que esmenten “in terminio de villa de Pareds”.

Can Maura

A l’edat mitjana a Parets hi havia també un castell. El constituïen la casa Comte, actualment casa Aulet o Can Maura, junt amb altres construccions al voltant. L’any 957 esclatà una gran revolta encapçalada per l’Adalbert de Parets i que costà la vida al comte Guifré de Besalú. La rebel·lió va tenir lloc perquè l’Adalbert de Parets es considerava hereu legítim del comtat de Besalú, ja que era net de l’antic comte de Besalú Radulf, germà de Guifré el Pilós. El comte de Cerdanya Sunifred, germà del difunt Guifré, conquerí el castell de Besalú i confiscà tots els bens dels revoltats. Desprès van assaltar el castell de Parets i el van assolar; Parets va pertànyer a Besalú més de quatre cents anys (fins a mitjans del segle XIV). Llavors va passar a formar part de la Baronia de Vilademuls que depenia del vescomte de Rocabertí i es va denominar Parets d’Empordà en lloc de Parets de Besalú.

Església de Santa Llogaia – Parets d’Empordà

La masia de Parets d’Empordà queda documentada com a propietat dels Aulet des de l’època medieval, on tradicionalment i a part d’altres esplets, s’hi ha anat conreant la vinya, s’hi elabora vi negre de forma artesanal i s’embotella amb la denominació “Baronia de Vilademuls” després de tenir-lo en botes de roure durant un any.